top of page
CHORUS-(3).jpg

One Space: Kinšasa

13. — 23 December, 2015


Med 13. in 23. decembrom se bo skupina mladih umetnikov iz Afrike, Bližnjega vzhoda in Evrope ponovno srečala na drugem laboratoriju v okviru evropskega projekta 1Space, ki se bo odvijal v Kinšasi (DR Kongo).


Kako ustvarjamo? Kako se umetnost nanaša na življenje? Kakšne je interakcija našega okolja (gospodarskega, kulturnega, političnega) z umetniškimi deli, ki jih ustvarjamo?


Štirinajst umetnikov bo združilo moči pri iskanju odgovorov na ta vprašanja. Pod skupnim imenom 1Space bodo intenzivno sodelovali več mesecev, z namenom, da bi omogočili globlji medsebojni vpogled v svoje umetniške prakse, možnosti in omejitve znotraj njihovih specifičnih delovnih okoljih. Njihova izmenjava je izrazito horizontalna, ter si prizadeva k boju proti neravnovesju, ki tako pogosto vpliva na dialog sever-jug.


Izhajajoč iz široke platforme okrog konceptov »ponovno zamisliti« (re-imagine) in »ponovno predstaviti« (re-present), projekt 1Space razvija vrsto laboratorijev, ki bodo naslavljali specifična vprašanja. Prvi laboratorij, ki je potekal oktobra lani v razburkani Palestini, se je osredotočil na ovire in prepreke, tretji laboratorij, ki bo potekal konec januarja 2016 v Lizboni, pa bo obravnaval vprašanja povezana s časom.


Prihajajoči laboratorij v Kinšasi, ki bo potekal pod vodstvom palestinskega arhitekta Sandija Hilala (Deconolizing Architecture Institute) ter bruseljskega vizualnega umetnika in scenografa Jozefa woutersa se bo osredotočil na koncept prostora in kraja.

V naslednji fazi projekta, ki se bo začela v Durbanu marca 2016, bo skupina umetnikov začela ustvarjati produkcije, ki bodo predstavljene v gledališčih in na festivalih po Evropi in zunaj nje.

Projekt podpira program Ustvarjalna Evropa (2015-2017).

Projekt 1Space organizirajo: Zavod Exodos Ljubljana (Ljubljana), KVS National Theatre (Bruselj) in Alkantara (Lizbona), v tesnem sodelovanju z neevropskimi partnerji: Qattan Foundation (Ramala), Faustin Linyekula – Studios Kabako (Kisangani) in Boyzie Cekwana – Floating Outfit Project (Durban).


Sodelujoče umetniki: Ata Kattab (Palestina), Borut Bučinel (Slovenija), Remah Jabr (Palestina), Chuma Sopotela (Južna Afrika), Nebie Adonis (Burkina Faso), Pasco Losaganya Kikunguru (DR Kongo), Ahmad Tomasi (Palestina), Davor Sanvincenti (Hrvaška), Eyad Houssami (Sirija/Libanon), Momar K. Ndiaye (Senegal), Sofia Dinger (Portugalska), Urândia Aragão (Portugalska), Zina Zarour (Palestina) in Ana Teresa Ascensão (Portugalska).

 

Več informacij:

 

Photo: Borut Bučinel


cropped-logo_zavodexodos-web.png

EXODOS Ljubljana, neprofitno, neodvisno produkcijsko središče, že od samih začetkov v 1980-ih

(so)ustvarja prelomne nacionalne in mednarodne projekte tako s svetovno uveljavljenimi kreativci

kot tudi s prodornimi mladimi koreografi in režiserji.

EXODOS, Festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti, je eden najstarejših in najpomembnejših

mednarodnih festivalov v Sloveniji in regiji.

V tem mileniju se EXODOS Ljubljana vse bolj posveča ustvarjalnemu sodelovanju med EU, Azijo in/ali Bližnjim vzhodom in/ali Afriko ...

EXODOS Ljubljana
Metelkova 6
SI-1000 Ljubljana

natasazavolovsek@gmail.com

exodosljubljana@gmail.com

© 2021 Zavod Exodos Ljubljana. Foto: Borut Bučinel. Oblikovanje: Matej Ferlič.

bottom of page